فهرست بستن

کار درمانی

هدف و ماهیت: 

هدف از این رشته، بررسي و ارزيابي توانايي‌ها و ناتواني‌ها و درمان و آموزش معلولين است ، از طريق شركت دادن فعال آن ها در استفاده از وسايل و فعاليت‌هاي انتخابي كه توسط كار درمان به منظور درمان و جلوگيري از پيشرفت معلوليت ارائه مي‌گردد.

كمك به معلولين، براي رسيدن به حد توانايي ممكن در جهت نيل به استقلال در كارهاي روزمره و فعاليت‌هاي اجتماعي و همچنين آمادگي براي آموزش حرفه‌اي ،‌هدف اصلي اين رشته است.

آيا مي دانيد که 1 تا 3% کودکان ايراني با مشکل حرکتي به دنيا مي آيند؟ کودکاني که حتي در سنين 3 يا 4 سالگي نيز نمي توانند سينه خيز و يا چهاردست و پا راه بروند. آيا مي دانيد که تعداد قابل توجهي از بيماران بعد از عمل جراحي نمي توانند با شغل سابقشان تطبيق يافته و بازدهي قبلي را داشته باشند؟ و آيا مي دانيد که بسياري از بيماران رواني پس از درمان نمي توانند به زندگي اجتماعي برگشته و در حد ساير افراد جامعه فعاليت کنند؟ چه بايد کرد؟ آيا مي توان با فيزيوتراپي مشکلات فوق را حل کرد و يا براي بهبود اختلالات فوق بايد از روان درماني کمک گرفت؟ متخصصان کار درماني معتقدند که بهترين راه درمان مشکلات و اختلالات ياد شده، استفاده از روش کاردرماني است زيرا يک روان درمان در دو حيطه رواني و جسماني به معالجه اختلالات مورد نظر مي پردازد.

كاردرماني تنها رشته علوم توانبخشي در مقطع کارشناسی است كه به درمان اختلالات، هم درحيطه جسماني و هم در حيطه رواني مي‌پردازد. اين رشته به عنوان يك رشته كل‌نگر تمامي ابعاد يك بيماري و تاثيرات جانبي آن را به روي زندگي شخصي و اجتماعي در نظر گرفته و با ارائه تكنيك‌هاي درماني مناسب، ضمن در نظر گرفتن علائق و انگيزه فرد، او را به سوي فعاليت روزانه مستقل سوق مي‌دهد. در واقع متخصصان كاردرماني با تسلط كافي بر علوم مختلف فيزيولوژيكي، آناتوميكي و روان شناختي، يك برنامه جامع درماني را به بيماران ارائه مي‌دهند.

كاردرماني يكي از رشته‌هاي علوم توانبخشي است كه با استفاده از تمرين‌هاي حركتي و برنامه‌هاي هدفمند، باعث بهبود و درمان بيماري‌هاي جسماني، رواني ، ذهني و اجتماعي بيماران شده و در نهايت افراد ناتوان و معلول را به جامعه باز مي‌گرداند.

در حال حاضر در دنيا دو نوع درمان وجود دارد که يکي درمان هاي رايج و ديگري درمان هاي کلي نگر است. در اين ميان رشته کاردرماني با ديدگاه کلي نگر به درمان بيماري ها مي پردازد. يعني در کاردرماني تمرکز درمان فقط روي بيماري نيست، بلکه تمامي ابعاد زندگي فرد، مورد بررسي قرار مي گيرد.

 

توانايي‌هاي مورد نياز و قابل توصيه: 

گفتني است كه به دليل محدود بودن منابع اين رشته به زبان فارسي، تسلط به زبان انگليسي نقش مهمي در موفقيت دانشجويان و ارتقاء رشته كاردرماني دارد.

بدون شك علاقه به رشته تحصيلي اولين شرط موفقيت در هر رشته‌اي است. اما به گفته اساتيد كاردرماني، علاقه در اين رشته اهميتي دو چندان دارد . يك كاردرمانگر بايد انگيزه‌اي قوي داشته باشد تا بتواند با بيماراني كه داراي معلوليت‌هاي مختلف هستند، ارتباط برقرار كرده و آن ها را به خوبي درمان كند. مهمترين ويژگي يك كاردرمانگر، علاقه به انسان ها است. چون بسياري از بيماراني كه به كاردرمانگر مراجعه مي‌كنند، نياز به درماني طولاني دارند. حال اگر متخصص اين رشته به كارش و به مردم علاقه‌مند نبوده و صبر و حوصله نداشته باشد، موفق به درمان بيماران مورد نظر نخواهد شد.

اولين و مهمترين ويژگي‌دانشجوي كاردرماني داشتن توانايي جسمي و روحي خوب است و اين كه بتواند با درايت، ابتكار عمل و خلاقيت ، درمان موثرتري را ارائه بدهد.

 

امکان ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر: 

ادامه تحصيل اين رشته تا دکتری امكان‌پذير است.

 

آينده‌ی شغلي و بازار کار: 

براي فارغ‌التحصيل رشته كاردرماني هنوز فرصت‌هاي شغلي بسياري وجود دارد. زيرا كشور ما با كمبود متخصص اين رشته روبرو است و هر ساله بيمارستان ها، كلينيك‌هاي توانبخشي سازمان بهزيستي كشور و هلال‌احمر براي جذب فارغ‌التحصيلان كاردرماني اعلام نياز مي‌كنند.

همچنين فارغ‌التحصيل اين رشته مي‌تواند با مجوز وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي و سازمان بهزيستي اقدام به تاسيس كلينيك‌هاي خصوصي روزانه و يا شبانه‌روزي كند.

بسياري از بيماري‌ها از جمله بيماري‌هاي نورولوژي (مغز و اعصاب) مانند سكته مغزي، پاركينسون M.S. و فلج مغزي، روماتولوژي مانند آرتريت رومائيد،‌روماتيسم و اسكلرودرما، ارتوپدي از قبيل شكستگي‌ها ، ضايعات بافت نرم و سوختي‌ها، ناتواني‌هاي ذهني مانند سندرم داون ، عقب‌مانده ذهني ، سندرم‌رت، اختلال يادگيري و اوتيسم، بيماري هاي رواني مانند اسكيزوفرنيا، افسردگي ،‌مانيك و اختلالات شخصيتي و بالاخره ناتواني‌هاي اجتماعي و سالمندان براي بهبود، نياز به خدمت كاردرماني دارند.

بنابراين حيطه كاري رشته كاردرماني بسيار گسترده است و متخصص اين رشته مي‌تواند با توجه به علاقه خود در واحدهاي درماني مختلفي فعاليت كند.

درس هاي پايه براي رشته کاردرماني

آناتومي 1 سر و گردن و تنه

آناتومي 2 اندام فوقاني

آناتومي 3 اندام تحتاني

آناتومي 4 آناتومي سطحي

آناتومي 5 آناتومي اعصاب

استخوان شناسي 2

روان شناسي عمومي

روان پزشکي عمومي

رشد رواني – حرکتي

بيماري هاي داخلي 1 و 2

درس هاي اختصاصي براي رشته کاردرماني

زبان تخصصي

آشنايي با اصول توانبخشي و طب فيزيکي

واحد راديولوژي

کاردرماني در بيماري هاي مغز و اعصاب

کاردرماني در بيماري هاي ارتوپدي

کاردرماني در بيماري هاي روماتولوژي

کينزيولوژي و بيومکانيک 1 و 2 و 3

تکنيک هاي حرکت درماني 1 و 2

کاردرماني در بيماري هاي کودکان

ارزشيابي و اندازه گيري قدرت عضلاني

کارآموزي باليني 1 ، 2 ، 3 ، 4 ، 5 و 6

مطالب مرتبط با موضوع