فهرست بستن

گریگوری پرلمان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
گریگوری پرلمان
Perelman, Grigori (1966).jpg
زادهٔ ۱۳ ژوئن ۱۹۶۶ ‏(۵۴ سال)
لنینگراد،

 اتحاد جماهیر شوروی

ملیت روس
شناخته‌شده برای هندسه ریمانی

توپولوژی هندسی

جایزه(ها) جایزه فیلدز (نپذیرفت)
سابقه علمی
رشته(های) فعالیت ریاضیات
محل کار انیسیتوی ریاضیات بنام استکلوف

(استعفا داد)

گریگوری یاکولویچ پرلمان (به روسی: Григорий Яковлевич Перельман) (یا گریشا پرلمان) ریاضیدانی روسی است.[۱]

وی به دلیل اثبات حدس پوانکاره، مسئله‌ای که یک قرن ذهن بسیاری از ریاضیدانان را به خود مشغول کرده بود، برنده مدال فیلدز در سال ۲۰۰۶ شد که عالی‌ترین جایزه در زمینهٔ ریاضیات است. این نابغه بزرگترین افتخار دنیای ریاضی جهان را کسب کرد اما از پذیرش این جایزه سر باز زد.[۲] و گفت «من به پول یا شهرت علاقه‌ای ندارم؛ نمی‌خواهم مثل یک حیوان در باغ وحش به نمایش گذاشته شوم.»[۳] در ۲۲ دسامبر ۲۰۰۶، مجله علمی ساینس اثبات حدس پوانکاره را به عنوان تحول علمی سال به رسمیت شناخت که نخستین باری بود که چنین تحولی در زمینه ریاضی رخ می‌داد.[۴]

جان بال، رئیس مرکز جهانی ریاضیدانان، گفت که وی شخصاً از پرلمان خواسته بود. تا این جایزه را ببرد، اما پرلمان به او گفته که از آنجایی که خودش را جزو جامعه ریاضیدانان جهانی نمی‌داند و احساس تک‌افتادگی می‌کند این جایزه را نمی‌پذیرد.

آقای پرلمان به خبرنگار یکی از روزنامه‌های بریتانیا دربارهٔ علت نپذیرفتن جایزه مؤسسه کلی گفت: «من همه آنچه را که می‌خواهم، در اختیار دارم.»

او برنده جایزه نقدی به ارزش یک میلیون دلار هم شده بود که البته این جایزه در مورد تئوری او در مورد فضای چند بعدی به او تعلق یافته، اما او این جایزه را هم نپذیرفت.

او برنده المپیاد ریاضی تمام روسی شده‌است. او مشارکت‌های تحول‌سازی در هندسه ریمانی و توپولوژی هندسی داشته‌است.

در سال ۲۰۱۰ اعلام شد او به دلیل اثبات حدس پوانکاره حایز معیارهای لازم برای دریافت نخستین جایزه هزاره کلی است.[۵] در ۱ ژوئیه ۲۰۱۰ او این جایزه یک میلیون دلاری را رد کرد و تصمیم هیئت داوران و جایزه را بسیار غیرمنصفانه دانست و گفت مشارکت او در حل فرض پوانکاره از The Holy Grizz بیشتر نبوده‌است. او همچنین جایزه معتبر جامعه ریاضی اروپا را رد کرد.

اوایل زندگی و تحصیلات[ویرایش]

پرلمان در لنینگراد (سن پترزبورگ امروزی) شوروی در ژوئن ۱۹۶۶ از والدینی روس-یهودی زاده شد[۶][۷][۸] پدرش یعکوو (که امروزه در اسرائیل زندگی می‌کند)[۶] و مادرش لیوبوو. مادر گریگوری برای بزرگ کردن او تحصیلات عالی ریاضی خود را رها کرد. استعداد ریاضی او در ده سالگی بارز شد و مادرش او را در برنامه ریاضی بعد از مدرسه سرگی روکشین ثبت نام کرد.[۹]

او در یک مدرسه استثنایی با برنامه‌های پیشرفته ریاضی و فیزیک در لنینگراد تحصیل کرد و در همهٔ دروس به جز تربیت بدنی درخشید.[۱۰] در ۱۹۸۲ به عنوان یکی از اعضای تیم اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی در المپیاد جهانی ریاضی، با کسب امتیاز کامل مدال طلا دریافت کرد.[۱۱] او تحصیل خود را در مدرسه ریاضی و مکانیک دانشگاه دولتی سن پترزبورگ، پی گرفت و بدون امتحان ورودی پذیرفته شد.

پس از دریافت پی اچ دی خود در ۱۹۹۰ به کار در دپارتمان لنینگراد مؤسسه مشهور ریاضی استلکوف آکادمی علوم روسیه، استادانش الکساندر دانیلویچ الکساندروف و یوری بوراگو بودند. در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ او با توصیه نامه قوی استادانش در دانشگاه‌های آمریکا موقعیت‌های پژوهشی داشت.

در ۱۹۹۲، برای یک ترم به مؤسسه ریاضی کورانت و دانشگاه نیویورک و دانشگاه استونی بروک دعوت شد و به کار روی خمینهها پرداخت. سپس به دانشگاه کالیفرنیا، برکلی رفت. از دانشگاه‌های برتر آمریکا چون دانشگاه پرینستون و دانشگاه استنفورد پیشنهاد کار گرفت ولی همه را رد کرد و در تابستان ۱۹۹۵ برای کاری صرفاً پژوهشی به مؤسسه استلکوف در سن پیترزبورگ رفت.

منابع[ویرایش]

  1. ↑ «Grigori Perelman Biography». thefamouspeople. دریافت‌شده در ۲۹ ژانویه ۲۰۲۰.
  2. ↑ “Fields Medals 2006”. International Mathematical Union (IMU) – Prizes. Archived from the original on 17 June 2013. Retrieved April 30, 2006.
  3. ↑ “Russian maths genius Perelman urged to take $1m prize”. BBC News. March 24, 2010.
  4. ↑ Dana Mackenzie (2006). “Breakthrough of the year. The Poincaré Conjecture—Proved”. Science (journal). 314 (5807): 1848–1849. doi:10.1126/science.314.5807.1848. PMID 17185565.
  5. ↑ “The Poincaré Conjecture”. Archived from the original on 5 July 2014. Retrieved May 1, 2014.
  6. ↑ پرش به بالا به:۶٫۰ ۶٫۱ Osborn, Andrew (March 27, 2010). “Russian maths genius may turn down $1m prize”. دیلی تلگراف. Archived from the original on March 30, 2010. Retrieved July 2, 2010. He has suffered anti-Semitism (he is Jewish)….Grigory is pure Jewish and I never minded that but my bosses did
  7. ↑ McKie, Robin (2011-03-27). “Perfect Rigour: A Genius and the Mathematical Breakthrough of the Century by Masha Gessen – review”. The Guardian. Archived from the original on October 4, 2013. Retrieved 2013-08-23. Given that his parents were Jewish, Perelman, who was born in 1966, was fortunate in those who took up his cause.
  8. ↑ Masha Gessen (2009, p. 48)
  9. ↑ جان آلن پائلوس (April 29, 2010). “He Conquered the Conjecture”. The New York Review of Books.
  10. ↑ “Eccentric ‘Mathsputin’ Rejects Million Dollar Prize”. فاکس نیوز.Archived from the original on July 15, 2014. Retrieved July 8, 2014.
  11. ↑ “International Mathematical Olympiad”. Imo-official.org. Archivedfrom the original on November 2, 2012. Retrieved December 25, 2012.
مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به گریگوری پرلمان در ویکی‌گفتاورد موجود است.
  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Grigori Perelman». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۴.

مطالب مرتبط با موضوع