فهرست بستن

پال اردوش

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پال اردوش
Erdos budapest fall 1992 (cropped).jpg
زادهٔ ۲۶ مارس ۱۹۱۳ ، بوداپست، اتریش-مجارستان
درگذشت ۲۰ سپتامبر ۱۹۹۶ (۸۳ سال) ورشو، لهستان
شهروندی مجارستان، بریتانیا، ایالات متحده، اسرائیل
محل تحصیل Eötvös Loránd University
جایزه(ها) جایزه ولف
سابقه علمی
رشته(های) فعالیت ریاضیات
محل کار دانشگاه منچستر، دانشگاه پرینستون، دانشگاه پردیو، دانشگاه نوتردام، دانشگاه ممفیس
دین بی خدا[۱]

پال اِردوش[۲] (مجاری: Erdős Pál‎; [ˈɛrdø:ʃ ˈpa:l]) یک ریاضی‌دان مجارستانی بود. او بیشتر از هر کسی در طول تاریخ، مقاله ریاضی، منتشر کرد و در این کار، با عده زیادی از ریاضی‌دانان، همکاری داشت. میزان مقالات و کتاب‌های او در ریاضیات به حدی بود که عددی به نام عدد اردوش برای نشان دادن فاصله هم‌کاری یک فرد با او ساخته شد.

پال اردوش در سال ۱۹۱۳ میلادی در مجارستان متولد شد و در سال ۱۹۹۶ در همان‌جا در گذشت.

اردوش ۱۵۰۰ مقاله و کتاب را به تنهایی یا با همکاری دیگران، نوشته‌است و از این رو، بیشتر از هر کس دیگری در تاریخ ریاضیات، با ریاضیدانان دیگر، همکاری داشته‌است.

پال اردوش، وقتی ۳ سال بیشتر نداشت، به نوعی، نابغه‌ای خردسال بود و می‌توانست با عددهای نسبتاً بزرگ، خیلی خوب، محاسبه کند.

از اوایل دوران نوجوانی، پژوهش ریاضی را آغاز کرد. نخستین مقاله‌اش را در ۱۸ سالگی نوشت و در آن اثباتی جدید برای یکی از قضیه‌های چبیشف ارائه داد.

پال اردوش در سخنرانی‌اش با عنوان نابغه‌های خردسال که در ۱۹۷۰ ایراد شد، از نوابغ کم سن و سالی همچون پیتر لاکس، پیتر آنگار، و پوشا نام می‌برد (هر سه مجاری هستند). پوشا که در ۱۹۷۰ فقط ۲۲ سال داشت حدود هشت مقاله نوشته بود. اردوش وقتی پوشا را دید که هنوز ۱۲ سالش تمام نشده بود. معروف‌ترین و پرارجاع‌ترین مقاله پوشا دربارهٔ خط‌های هامیلتونی است که آن را وقتی پانزده ساله بود نوشت.

منابع

  1. ↑ Colm Mulcahy (2013-03-26). “Centenary of Mathematician Paul Erdős – Source of Bacon Number Concept”. Huffington Post. Retrieved 13 April 2013. In his own words, “I’m not qualified to say whether or not God exists. I kind of doubt He does. Nevertheless, I’m always saying that the SF has this transfinite Book that contains the best proofs of all mathematical theorems, proofs that are elegant and perfect…You don’t have to believe in God, but you should believe in the Book.” (SF was his tongue- in-cheek reference to God as “the Supreme Fascist”).
  2. ↑ «How to pronounce Erdős».

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Paul_Erdős&oldid=486273497

مطالب مرتبط با موضوع